Upiorne lampiony, czaszki, wampiry, czarownice, duchy, bale
przebierańców,
dziwaczne parady… wszystko to pojawia się w nocy z 31
października na 1 listopada.
Według niektórych jest to czas, kiedy świat umarłych
przenika do naszego świata i robi zamieszanie. Dawniej w tę noc organizowano
Dziady – obrzęd przywoływania duchów, aby pomóc im dojść do nieba.
Tradycja organizowania Halloween przybyła do nas z zachodu. Szczególną
rolę w tym procesie ma ciągła popularyzacja kultury amerykańskiej. Przejmujemy
wiele zwyczajów, o których znaczeniu tak naprawdę nie mamy pojęcia, tylko
dlatego, że są modne i efektowne. Jednak czasami trzeba się zastanowić czy to
aby nie kłóci się z naszym światopoglądem i tradycją.
Zastanów się: akceptujesz? popierasz? a może propagujesz?
Dla niezdecydowanych mamy bardzo dobrą metodę na
wykorzystanie upiornego warzywka w inny, zdecydowanie lepszy sposób... ;)
Zupa dyniowa:
Składniki (na 6 porcji)
2
marchewki, grubo pokrojone
2
cebule, pocięte w krążki
2,5
łyżki oleju roślinnego
1
duży ziemniak, pokrojony w plasterki
3
kostki bulionu drobiowego, pokruszone
235
ml śmietany tortowej
1,25
łyżki mielonej gałki muszkatołowej
1
łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
sól
do smaku
Sposób przygotowania
Nagrzać
piekarnik do temperatury 220°C .
Włożyć
dynię, marchew i cebulę do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Pokropić
olejem roślinnym.
Piec
w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie sczernieją.
W
dużym garnku, na średnim ogniu, doprowadzić wodę z bulionem do wrzenia. W
gotującej wodzie ugotować ziemniaka do miękkości (około 20 minut).
Za
pomocą blendera, robota kuchennego lub miksera zmiksować ugotowanego ziemniaka
wraz z wodą i upieczonymi warzywami. Wlać z powrotem do garnka i gotować na
małym ogniu, dodając śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Delikatnie
podgrzać i podawać.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz