czwartek, 31 października 2013

Zjedz dynię! Nie rób z niej upiora!






Upiorne lampiony, czaszki, wampiry, czarownice, duchy, bale przebierańców,
dziwaczne parady… wszystko to pojawia się w nocy z 31 października na 1 listopada.
Według niektórych jest to czas, kiedy świat umarłych przenika do naszego świata i robi zamieszanie. Dawniej w tę noc organizowano Dziady – obrzęd przywoływania duchów, aby pomóc im dojść do nieba.

Tradycja organizowania Halloween przybyła do nas z zachodu. Szczególną rolę w tym procesie ma ciągła popularyzacja kultury amerykańskiej. Przejmujemy wiele zwyczajów, o których znaczeniu tak naprawdę nie mamy pojęcia, tylko dlatego, że są modne i efektowne. Jednak czasami trzeba się zastanowić czy to aby nie kłóci się z naszym światopoglądem i tradycją.

Zastanów się: akceptujesz? popierasz? a może propagujesz?

Dla niezdecydowanych mamy bardzo dobrą metodę na wykorzystanie upiornego warzywka w inny, zdecydowanie lepszy sposób... ;)


Zupa dyniowa:

Składniki (na 6 porcji)
750 g dyni cukrowej - obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej w kostkę
2 marchewki, grubo pokrojone
2 cebule, pocięte w krążki
2,5 łyżki oleju roślinnego
1 duży ziemniak, pokrojony w plasterki
1 l wody
3 kostki bulionu drobiowego, pokruszone
235 ml śmietany tortowej
1,25 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku

Sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C.
Włożyć dynię, marchew i cebulę do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Pokropić olejem roślinnym.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie sczernieją.
W dużym garnku, na średnim ogniu, doprowadzić wodę z bulionem do wrzenia. W gotującej wodzie ugotować ziemniaka do miękkości (około 20 minut).
Za pomocą blendera, robota kuchennego lub miksera zmiksować ugotowanego ziemniaka wraz z wodą i upieczonymi warzywami. Wlać z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, dodając śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Delikatnie podgrzać i podawać.

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz